Przewodnik,  Wszystkie wpisy

Bolonia – Grassa, Dotta, Rossa i Turrita

Bolonia to jeden z najstarszych w Europie ośrodków uniwersyteckich. Pierwszy uniwersytet założono tu już w roku 1088. Stąd też miasto Bolonia określane jest mianem Dotta – wykształcona, światła, uczona. Drugim słowem, którym od wieków określane jest to miasto, jest Grassa, czyli tłusta, obfita, bogata. Już w średniowieczu miasto to było znane ze swej bogatej, tłustej kuchni. Słowo grassa miało wtedy bardzo pozytywne znaczenie, gdyż oznaczało dostatek, w czasach, kiedy na wielu terenach panowała bieda i głód. Te dwa określenia stosowane są często łącznie, gdyż przez lata wpływały one na siebie.

Tylko dostatek żywności zapewniał korzystne warunki w mieście, by przyciągnąć studentów. Natomiast napływ studentów z różnych bliższych i dalszych stron Europy sprawiał, że przywozili oni ze sobą swoją kulturę oraz kuchnię. Kuchnia Bolonii stała się więc w ten sposób bardzo bogata i różnorodna.

Bolonia określana jest też często przymiotnikiem Rossa (czerwona). Ze względu na kolor murów, średniowiecznych budynków i dachów. Lub ze względów politycznych – włoska lewica była tu po wojnie bardzo silna i aktywna.

Kolejnym przymiotnikiem jest Turrita, czyli otoczona wieżami/mająca wieże. Wieże stanowiły w średniowieczu główny element krajobrazu miasta, najprawdopodobniej było ich wtedy aż 180.

W roku 2021 portyki, które można spotkać w wielu miejscach Bolonii, zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Ich łączna długość to 62 kilometry.

Tu znajdziecie galerię bolońskich portyków: https://whc.unesco.org/en/list/1650/gallery/

Źródła:

https://whc.unesco.org/en/list/1650/

AP® Italian Language and Culture (2018-2019) – kurs online na platformie edx.org

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.