Przepisy kulinarne,  Wszystkie wpisy

Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki – Samin Nosrat w Ligurii

Salt Fat Acid Heat. Cztery składniki – to serial na platformie Netflix i książka o tym samym tytule – szefowej kuchni – Samin Nosrat.

Smak liguryjskiej kuchni w pięknej z scenerii z Samin Nosrat odkryjecie w pierwszym odcinku kulinarnego miniserialu Salt Fat Acid Heat – cztery składniki. Serial składa się z czterech części – każdy odcinek poświęcony jest jednemu składnikowi. Cztery składają się na prawdziwe opanowanie sztuki gotowania. Serial i książka inspirują i zachęcają do samodzielnego eksperymentowania w kuchni.

W pierwszym odcinku, który kręcony był w Ligurii i dotyczy tłuszczu odkryjecie m.in. tajemnicę idealnego bazyliowego pesto, nauczycie się wyrabiać ciasto na focaccię, poznacie wiele ciekawostek lokalnej kuchni. Jeśli serial przypadnie wam do gustu, zachęcam również do sięgnięcia po pięknie wydaną książkę o tym samym tytule. Idealny pomysł na prezent dla osób lubiących gotować i tych, którzy chcieliby dopiero zacząć to robić naprawdę dobrze i smacznie pod okiem świetnej szefowej kuchni. W książce jest już stanowczo więcej gotowania niż informacji o Włoszech, ale stanowi ona świetne rozwinięcie i uzupełnienie tematu poruszonego w serialu.

W książce Samin Nosrat wprowadzi was w tajniki gotowania całkiem od podstaw. Nawet osoby, które do tej pory nie gotowały same, połkną bakcyla i zaczną eksperymentować w kuchni. Autorka opowiada w niej również o swoim życiu i o swojej wielkiej włoskiej kulinarnej przygodzie. Spędziła we Włoszech ponad rok, pracując we florenckiej restauracji. Książka jest pięknie ilustrowana i doskonale nadaje się na prezent od serca.

Miłego oglądania i czytania

*Wpis zawiera linki afiliacyjne związane z tematyką bloga. Dokonując zakupów w księgarni, do której zostaniesz przekierowany, wesprzesz moją stronę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *