Wszystkie wpisy

Przewodnik kulinarny po Włoszech

Tę niezwykle fascynującą opowieść o włoskiej kuchni udało mi się zdobyć kilka lat temu w antykwariacie we Wrocławiu. Przez kilka lat była niedostępna w księgarniach. Od jej przeczytania polecam ją niezmiennie wszystkim zainteresowanym tą tematyką. Do tej pory mogli liczyć niestety jedynie na szczęście w szperaniu po antykwariatach lub bibliotekach. Bardzo się więc ucieszyłam wczoraj, mijając w centrum witrynę pewnej księgarni, na której wystawiona była jedna z moich ulubionych książek – Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? Eleny Kostioukovitch. To nowe, dużo ładniejsze wydanie w twardej oprawie, ozdobione dodatkowo nowymi zdjęciami. Bardzo się cieszę, że ponownie zdecydowano się na wydanie tej niezwykle cennej pozycji. Wprowadzenie do książki napisał sam Umberto Eco. To przepiękna opowieść o włoskich smakach, ciekawostkach kulinarnych i historycznych Włoch. Rozdziały podzielone są na regiony, a każdy z nich jest osobnym kulinarnie i kulturowo światem. Wiele razy powoływałam się na tę pozycję przybliżając wam włoskie smaki. Zapraszam was więc na niezwykle smakowitą ucztę czytelniczą, pełną fascynujących i zaskakujących odkryć. Smacznego i buon viaggio!