Wszystkie wpisy

“Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku” – pyszna uczta czytelnicza

Andreas Viestad to norweski recenzent kulinarny i szef kuchni, który odkrywa przed nami fascynujący i zaskakujący świat włoskiej kuchni. A wszystko to w jego najnowszej książce – Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku.

Wychodząc od wizyty w pewnej rzymskiej restauracji (odnajdziecie ją z łatwością po przeczytaniu książki) autor wprowadza nas w kulinarną podróż po dziejach Rzymu, Włoch i świata. To opowieść pełna solidnej wiedzy historycznej oraz lekkich, bardzo zabawnych anegdot. Poznacie w niej historię i doniosłość chleba, oliwy, wina i innych ważnych elementów kulinarnego dziedzictwa Włoch.

Poznacie dania, o istnieniu których nie mieliście pojęcia. Poczujecie smak i zapach gorącej carbonary podanej w pewnym niezwykle ważnym na kulinarnej mapie Rzymu miejscu. Tych miejsc poznacie więcej – na końcu książki autor wymienia swoje ulubione lokale, do których zagląda regularnie od lat.

Dzięki rzetelnej pracy autora dowiecie się, skąd papieżowi dostarczana jest oliwa oraz czym jest polityka karczocha. Poznacie religijny podział Europy na tych, którzy spożywają oliwę i na tych, którzy wolą jednak masło. Okryjecie fascynującą i osobliwą historię powstania sztucznego rzymskiego wzgórza Testaccio (Monte Testaccio). Dowiecie się też, kto próbował kiedyś zakazać makaronu! Książka obfituje w takie ciekawe perełki.

Jest też rozdział na prawdziwych fascynatów, chcących jeszcze bardziej pogłębić wiedzę (nie tylko o gotowaniu). Wykaz źródeł to tytuł osobnego rozdziału, w którym autor szczegółowo opisuje swoje ulubione źródła i publikacje dotyczące gotowania, poszczególnych składników włoskiej kuchni i rozmaitych przypraw. Na liście nie brakuje również najciekawszych książek dotyczących dawnych dziejów Włoch, włoskiej mafii (w kontekście handlu cytrynami) oraz dzieł klasyków. Wychodząc od pewnego włoskiego dania poznajemy liczne i fascynujące światy, które miały wpływ na dzisiejszą sztukę gotowania. Książkę czyta się bardzo przyjemnie, jest opracowaniem konkretnym i jednocześnie zabawnym. Aktor dotyka przy okazji wielu innych ciekawych tematów, które urozmaicają i wzbogacają ten już i tak smakowity rzymski obiad.

Po tej lekturze będziecie chcieli zostać prawdziwymi gastroturystami, przemierzającymi Włochy w poszukiwaniu idealnego smaku pesto i carbonary. Książkę kupicie np. TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.