Wszystkie wpisy

Najsłynniejsza włoska książka kulinarna

Nie wypadało nie posiadać we włoskim domu Artusiego, jak powszechnie określano najsłynniejszą włoską książkę kulinarną. To niezwykły zbiór przepisów różnych regionów Włoch, który jest wznawiany do dnia dzisiejszego już od niemal 130 lat.

Pellegrino Artusi urodził się w Forlimpopoli, małym miasteczku blisko Forlì, w rodzinie bogatego handlowca. Pellegrino poszedł w ślady ojca, przejmując jego interesy w rodzinnym mieście. Następnie wraz z rodziną, po dramatycznych wydarzeniach, przeniósł się do Florencji, gdzie pracował jako finansista. Podczas służbowych podróży łączył przyjemne z pożytecznym. Jego największą pasją była literatura i gotowanie. Podróżując w interesach, zebrał imponującą kolekcję doskonałych regionalnych przepisów kulinarnych. Owocem tej niezwykłej kolekcji jest najsłynniejsza włoska książka kulinarna:  La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, wydawana w Polsce pod tytułem Włoska sztuka dobrego gotowaniaWydana po raz pierwszy we Włoszech w Florencji w 1891 roku. Od tego czasu była regularnie uzupełniana dzięki nowym odkryciom podróżniczo-kulinarnym, a także dzięki owocnej wymianie listów autora z czytelnikami. Książka zawiera 790 przepisów. Wydana ponad wiek temu książka odniosła we Włoszech ogromny sukces z powodu innowacyjnego podejścia autora. Artusi nie odwoływał się jak jego poprzednicy do kuchni francuskiej, tak uwielbianej przez ówczesną klasę wyższą, lecz podkreślał bogactwo kultury i smaku rodzimych Włoch. Unikał terminów francuskich bardzo popularnych w tamtych czasach w książkach kulinarnych pisanych głównie dla profesjonalnych kucharzy. To innowacyjne podejście zbiega się w czasie ze zjednoczeniem Włoch. Autor dzięki swej bogatej kolekcji włoskich przepisów zjednoczył Włochów również kulinarnie. To właśnie dla nich zebrał przepisy i porady kulinarne. Napisane tak, by każdy łatwo mógł je zrozumieć i wprowadzić w życie. Niektóre regiony Włoch zostały jednak bardziej uprzywilejowane niż inne. Ze względu na miejsce urodzenia i pracy skupił się na przepisach Toskanii oraz regionu Emilia i Romania. Z powodu ograniczonych w tamtych czasach możliwości podróżowania, autor nie był wstanie opisać lokalnych specjałów wszystkich zakątków Włoch. Na Sycylię na przykład nie dotarł, ale otrzymywał listy z przepisami od swoich czytelników z najdalszych regionów. Im więc zawdzięczamy na przykład smaki południa zawarte w tej kulinarnej biblii, jak często Włosi określają dzieło Artusiego.


Mimo kilku niedociągnięć i nie do końca równego potraktowania wszystkich regionalnych stołów Włoch, książka ta do dziś uchodzi za wielkie, włoskie, międzyregionalne dzieło kulinarne. Książka i jej twórca po dziś dzień ma szerokie grono wielbicieli, którzy organizują liczne pokazy, wykłady i szkolenia poświęcone dokonaniom autora, który swoim dziełem od ponad stu dwudziestu lat promuje włoską kuchnię regionalną. Na tej stronie możecie się zapoznać z najbliższymi wydarzeniami poświęconymi autorowi pozycji obowiązkowej dla każdego smakosza kuchni włoskiej: http://www.pellegrinoartusi.it/

A tu kupicie polskie wydanie tej niezwykle popularnej we Włoszech książki. Na szczególne uznanie zasługuje polski przekład, oddający język jakim posługiwał się Artusi. Dzięki niemu możemy poczuć nie tylko smak specjałów goszczący na włoskich stołach ponad 120 lat temu, ale także poznać język, który służył tym cennym przekazom.

2 komentarze

  • Asia

    Brzmi bardzo smakowicie! W pierwszym momencie pomyślałam, że dokonania autora można by porównać do dokonań Juli Child dla amerykańskiej kuchni, ale tu jednak chodziło o coś więcej. Chciałabym żeby w Polsce powstała książka łącząca wszystkie tradycje i smaki:)

    • wlochysubiektywnie

      Autor zjednoczył Włochów, obywateli nowego wtedy państwa, w kuchni. To świetny pomysł, by opracować przepisy zawierające polskie smaki wszystkich regionów. Z ciekawymi anegdotami i historią ich powstania.

Skomentuj Asia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *