Toskania

Lodziarnia z Pizy ponownie nagrodzona

We wrześniu w Katanii odbył się festiwal Sherbeth – jedno z największych we Włoszech międzynarodowych wydarzeń dla wytwórców lodów. Od kilku już lat zachwalam wam moją ulubioną lodziarnię w Pizie – Gelateria De’ Coltelli. Niezmiennie od lat utrzymują swój wysoki poziom, wygrywając kolejne liczne, prestiżowe rankingi. W tym roku ich lody o smaku czekoladowym zdobyły główną nagrodę na festiwalu w Katanii.

Jeśli interesuje was historia lodziarni zapraszam do jednego z poprzednich wpisów – wywiadu z właścicielem lodziarni.

W tym roku festiwal skupiał się również na ekologicznym wymiarze spożywania lodów. Całkowicie zrezygnowano z jednorazowym plastikowych kubeczków i łyżeczek, na rzecz jadalnych rożków. Inicjatywę tę nazwano Gelato Plastic Free.

Wszystkich wielbicieli lodów rzemieślniczych zachęcam gorąco do odwiedzenia lodziarni De’ Coltelli w Pizie ( Lungarno Antonio Pacinotti 23 ) oraz w Lukce (Via S. Paolino 10). Prócz lodów znajdziecie tam również przepyszną granitę. Ja polecam mój ulubiony niezmiennie smak – alla mandorla, czyli migdałowy.