Liguria,  Przewodnik,  Restauracje,  Wszystkie wpisy

Liguryjczycy nad morzem

Liguria to obfitujący w atrakcje region. Kiedyś niedoceniany, dziś coraz chętniej odwiedzany przez turystów. Tych, którzy lubią pyszne naturalne jedzenie, zwiedzanie małych urokliwych zakątków, albo większych miast, czy eleganckich nadmorskich kurortów. Dziś kolejny raz spotykamy się z Fabrizią, która opowie nam, jak mieszkańcy Ligurii spędzają czas nad morzem i gdzie, oraz czego warto przy okazji skosztować.

Mieszkasz od urodzenia w Ligurii, znasz więc ten region jak własną kieszeń. Opowiedz nam, jak Liguryjczycy spędzają wolny czas nad morzem. Jakie są ich ulubione miejsca (których często nie znajdziemy w przewodniku) na słoneczny wypoczynek? Ja osobiście jestem pod dużym wrażeniem Portovenere (zdjęcie powyżej).

  • Moje ulubione miejsce nad morzem? Bez wątpliwości skalne wybrzeże które się znajduje w najbardziej wschodniej dzielnicy Genui, Nervi Capolungo. Uwielbiam kamieniste plaże i głębokie morze, gdzie możesz pływać z  maską i spotykać prawdziwe kolorowe śródziemnomorskie ryby. Dzieci tam skaczą do wody z wysokich naturalnych trampolin, a blisko małej plaży, na końcu promenady Anita Garibaldi, znajduje się barek gdzie sprzedają pyszną focaccię i lody. Czego więcej możesz pragnąć od życia?
    https://www.bagnimarinagenovese.it/bagni-scogliera

Liguria to również niezwykle popularne Cinque Terre czy eleganckie Portofino. Czy możesz nam przybliżyć jakieś ciekawe historie związane z tymi miejscami – które znają lokalni mieszkańcy. To miejsca bardzo lubiane przez pisarzy, malarzy, przyciągają od lat artystów, pisarzy i filmowców.

  • San Fruttuoso di Camogli – to przepiękne średniowieczne opactwo między miasteczkami Portofino i Camogli, usytuowane w spokojnej szmaragdowej zatoczce.  Można tu dojść na piechotę, panoramicznymi ścieżkami z góry Portofino lub statkiem. Latem jest tam tłoczno, ale tylko w ciągu dnia. Wieczorem, jak zostaną już tylko mieszkańcy i mała grupa turystów, którzy mają szczęście tam nocować, jest autentycznym rajem na ziemi. Legenda mówi, że na początku swojej historii, gdzie teraz jest Opactwo, było źródło słodkiej wody. Żył tam ogromny smok wodny i tylko jeden anioł zdołał go zabić meczem, po długiej i strasznej bitwie. Dzięki aniołowi, święci Giustino i Procopio z Hiszpanii, mogli wybudować opactwo poświęcone św. Fruttuoso, które teraz możemy zwiedzać.

Pływanie w Liguryjskim morzu pobudza niewątpliwie apetyt. Czy możesz polecić nam jakieś nadmorskie liguryjskie lokale, które warto odwiedzić, i czego koniecznie należy spróbować?

  • W miejscowości Bogliasco, bardzo blisko Genova Nervi, jest restauracja, gdzie znajdziecie lokalne jedzenie i super widok. Mają nawet prawdziwą kolejkę żeby wozić klientów z parkingu do restauracji Le Pale Agroturismo [ Via Pale 12 – 16031 Bogliasco Genova ] https://www.agriturismolepale.it
    W Camogli – restauracja Vento Ariel – bezpośrednio na promenadzie, dla fanów dań rybnych http://www.ventoariel.it/

Gorąco polecam osobiste odkrywanie Ligurii z Fabrizią – Włoszką, która mówi płynnie po polsku i w tym języku opowie wam o regionie.

Fabrizia Scortecci: info@scoprogenova.com, www.scoprogenova.com/it/

SMS/WhatsApp: +39 3498091682,

5 komentarzy

    • wlochysubiektywnie

      Tak. To wybrzeże ma naprawdę wiele do zaoferowania. Polecam zwiedzić całe Cinque Terre od strony morza statkiem aż od miejscowości La Spezia.

    • wlochysubiektywnie

      Oraz kuchnia! 🙂 Aktualnie na platformie Netflix można obejrzeć film “Cztery składniki”. Odcinek pierwszy kręcony był właśnie w Ligurii. Gorąco polecam 🙂

  • Ania

    Piękne te Włochy! Choć nie miałam jeszcze okazji być w tym pięknym kraju, to za każdym razem, gdy oglądam zdjęcia, to mój apetyt na Włochy rośnie 🙂 Szczególnie, gdy są to zdjęcia czy filmy z rejonów nadmorskich 🙂

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *