Kotleciki bakłażanowe pachnące bazylią
Dziś pierwszy na stronie przepis kulinarny, dzięki któremu poczujecie prawdziwy smak Włoch na waszych stołach. Wraz z latem i obfitością świeżych warzyw warto poeksperymentować w kuchni w poszukiwaniu oryginalnych smaków Italii. Na początek proponuję dość szybkie i proste do przyrządzenia aromatyczne kotleciki bakłażanowe pachnące bazylią i parmezanem.
Pyszne, włoskie kotleciki bakłażanowe (polpette di melanzane):
Składniki na 2-3 osoby:
- 2 bakłażany
- ser parmezan (4 duże kopiaste łyżki)
- ser pecorino (2 duże kopiaste łyżki)
- bułka tarta ok. 200 g
- liście pietruszki
- bazylia (4 listki)
- jajko
- czosnek (1 ząbek)
- olej (np. ryżowy)
- sól i pieprz
Bakłażan po odcięciu końcówek pokroić w kostkę, a następnie gotować 15 minut w osolonej wodzie.
Posiekać listki pietruszki i ząbek czosnku. Potargać liście bazylii.
Bakłażan po ugotowaniu przestudzić i odcedzić na sitku.
Miękki, ugotowany bakłażan wrzucić do dużej miski. Dodać całe jajko i wymieszać z bakłażanem. Dodać 4 kopiaste łyżki parmezanu, 2 łyżki sera pecorino, posiekaną pietruszkę wraz z czosnkiem i bazylią. Dosypać ok. 5 kopiastych łyżek bułki tartej, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie ugnieść rękami, by uzyskać konsystencję pozwalającą na ulepienie kotlecików. Gdyby masa była zbyt płynna, dodać więcej bułki tartej.
Ulepić kotleciki w najbardziej odpowiadającym nam kształcie i wielkości.
Ulepione kotleciki obtoczyć w bułce tartej. Piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 35-40 min w temperaturze 180°C. Papier i kotleciki przed pieczeniem skropić olejem. Można także smażyć na głębokim oleju. Polecam jednak latem lżejszą wersję z pieca.
Jeden komentarz
Adzik tworzy
Ostatnie zdjęcie wygląda przesmakowicie! 🙂