Liguria,  Przepisy kulinarne,  Toskania,  Wszystkie wpisy

Włoskie smaki – castagnaccio Toscano

Castagnaccio to tadycyjne włoskie ciasto z mąki kasztanowej. Bardzo popularne w kilku regionach Włoch: Toskania, Liguria, Umbria, Piemont. Kasztany znane są we Włoszech od wieków ze swych bogatych właściwości odżywczych. Stosowane były w przeszłości, w licznych okresach głodu i biedy, gdy ludzi nie było stać na drogie jaja czy mięso. Okresowo kasztany stanowiły wtedy wręcz podstawę diety mieszkańców dzisiejszych Włoch.

To tradycyjne ciasto na toskańskich, liguryjskich (i innych) stołach zwłaszcza jesienią. Moja dobra włoska znajoma Elisabetta zgodziła się podzielić z nami swoją wersją przepisu na castagnaccio. W ostatnim wpisie uczyła jak przyrządzić pyszne pesto alla genovese. Dziś dla odmiany coś na pyszny deser.

Składniki:

  • 500 g mąki kasztanowej
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 80 g rodzynek
  • świeży rozmaryn i skórka z pomarańczy
  • 650 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek extravergine
  • 5 g drobnoziarnistej soli

Przesiejcie kasztanową mąkę przez sitko do dużej miski i dodajcie powoli 650 ml wody mieszając stale mąkę i wodę ręczną trzepaczką. Kiedy będziecie już mieć jednorodną płynną masę, dodajcie skórkę pomarańczy pokrojoną na drobne kawałki, rodzynki namoczone wcześniej w wodzie, orzeszki piniowe i kawałki rozmarynu oraz sól. Naoliwcie tortownicę i wlejcie na nią dobrze wymieszaną zawartość miski, do której na koniec dodajcie odrobinę oliwy i raz jeszcze wymieszajcie całość. Przed włożeniem do pieca, wszystko powinno wyglądać podobnie jak na zdjęciu:

Włóżcie wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 25-30 minut. Smacznego!

Castagnaccio lub castagnina to typowe jesienne ciasto. Lokalne odmiany zawierają dodatkowe składniki, np. nasiona włoskiego kopru czy suszone owoce. Doskonale pasuje do niego także ser ricotta lub kasztanowy miód, wino novello lub słodkie wina, np. vin santo.

Według dawnej legendy rozmaryn, którym przyozdabiamy casagnaccio ma magiczną moc. Jeśli kobieta poda castagnaccio mężczyźnie, ten po jego zjedzeniu od razu się w niej zakocha i poprosi ją o rękę. Wszystkim paniom i odważnym panom, życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *