Wszystkie wpisy

Najsłynniejsza włoska książka kulinarna

Pellegrino Artusi urodził się w Forlimpopoli, małym miasteczku blisko Forlì, w rodzinie bogatego handlowca. Pellegrino poszedł w ślady ojca, przejmując jego interesy w rodzinnym mieście. Następnie wraz z rodziną przeniósł się do Florencji, gdzie pracował jako finansista. Podczas służbowych podróży łączył przyjemne z pożytecznym. Jego największą pasją była literatura i gotowanie. Podróżując w interesach, zebrał imponującą kolekcje doskonałych regionalnych przepisów kulinarnych. Owocem tej niezwykłej kolekcji jest najsłynniejsza włoska książka kulinarna:  La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, wydana w Polsce pod tytułem Włoska sztuka dobrego gotowaniaWydana po raz pierwszy we Włoszech w Florencji w 1891 roku. Od tego czasu była regularnie uzupełniana dzięki nowym odkryciom podróżniczo-kulinarnym, a także dzięki owocnej wymianie listów autora z czytelnikami. Książka zawiera 790 przepisów. Wydana ponad wiek temu książka odniosła we Włoszech ogromny sukces z powodu innowacyjnego podejścia autora. Artusi nie odwoływał się jak jego poprzednicy do kuchni francuskiej, tak uwielbianej przez ówczesną klasę wyższą, lecz podkreślał bogactwo kultury i smaku rodzimych Włoch. Unikał terminów francuskich bardzo popularnych w tamtych czasach w książkach kulinarnych pisanych głównie dla profesjonalnych kucharzy. To innowacyjne podejście zbiega się w czasie ze zjednoczeniem Włoch. Autor dzięki swej bogatej kolekcji włoskich przepisów zjednoczył Włochów również kulinarnie. To właśnie dla nich zebrał przepisy i porady kulinarne. Napisane tak, by każdy łatwo mógł je zrozumieć i wprowadzić w życie. Niektóre regiony Włoch zostały jednak bardziej uprzywilejowane niż inne. Ze względu na miejsce urodzenia i pracy skupił się na przepisach Toskanii i regionu Emilia-Romania. Z powodu ograniczonych w tamtych czasach możliwości podróżowania, autor nie był wstanie opisać lokalnych specjałów wszystkich zakątków Włoch. Na Sycylię nie dotarł, ale otrzymywał listy z przepisami od swoich czytelników. Im więc zawdzięczamy smaki południa zawarte w kulinarnej biblii, jak często Włosi określają dzieło Artusiego.


Mimo kilku niedociągnięć i nie do końca równego potraktowania wszystkich regionalnych stołów Włoch, książka ta do dziś uchodzi za wielkie, włoskie, międzyregionalne dzieło kulinarne. Książka i jej twórca po dziś dzień ma szerokie grono wielbicieli, którzy organizują liczne pokazy, wykłady i szkolenia poświęcone dokonaniom autora, który swoim dziełem od ponad stu dwudziestu lat promuje włoską kuchnię regionalną. Na tej stronie możecie się zapoznać z najbliższymi wydarzeniami poświęconymi autorowi pozycji obowiązkowej dla każdego smakosza kuchni włoskiej: http://www.pellegrinoartusi.it/

A tu kupicie polskie wydanie tej niezwykle popularnej we Włoszech książki.

One Comment

  • Asia

    Brzmi bardzo smakowicie! W pierwszym momencie pomyślałam, że dokonania autora można by porównać do dokonań Juli Child dla amerykańskiej kuchni, ale tu jednak chodziło o coś więcej. Chciałabym żeby w Polsce powstała książka łącząca wszystkie tradycje i smaki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.