Subiektywny przewodnik po Włoszech

Lato 2016 w najlepszej włoskiej lodziarni rzemieślniczej

O lodziarni De’ Coltelli pisaliśmy już w zeszłym roku przy okazji zdobycia przez nią tytułu najlepszej lodziarni rzemieślniczej roku 2015. Tłumaczyliśmy tam także, czym się dokładnie charakteryzują lody rzemieślnicze. Dziś spieszymy donieść o najnowszych, oryginalnych smakach tego lata w naszej ulubionej lodziarni. Jeśli będziecie w te wakacje w Toskanii, koniecznie wpadnijcie do De’ Coltelli w Pizie lub Lukce.

JOGURT BUFALA (1 z 1)

Nowością tego lata są lody o smaku opuncji z Salento. To specjalny gatunek „Fico d’India Le Opunzie” (Cactus Opuntia Dillenii) który rośnie tam pod okiem pełnej pasji hodowczyni Margherity, która jako jedyna we Włoszech hoduję tę rzadką odmianę. Owoce opuncji zbierane są zimą oraz wiosną, i są bogatym źródłem antyoksydantów, witaminy C, potasu, wapnia i fosforu. Sorbet z opuncji o intensywnym, w pełni naturalnym kolorze fuksji jest więc nie tylko bardzo smaczny, ale również zdrowy.

FUKSJA (1 z 1)

Wielu klientów chętnie sięga po nową granitę o smaku owczej ricotty z pobliskiego parku San Rossore. To składnik bardzo dobrze znany mieszkańcom Pizy, wykorzystywany często w toskańskich przepisach kulinarnych. Teraz podbija także podniebienia wielbicieli granity spragnionych pysznego orzeźwienia w gorące, wakacyjne dni.

GRANITA DI RICOTTA (1 z 1)

Bardzo oryginalnym, nowym smakiem jest Black Sapote, inaczej Diospyros digyna (niestety brak polskiej nazwy). Black Sapote to drzewo owocowe z rodziny hebanowatych pochodzące z Meksyku i Gwatemali. Jego owoce smakiem i konsystencją przypominają pudding czekoladowy. Jeśli lubicie czekoladę, z pewnością zakochacie się w tym oryginalnym smaku.

BLACK SAPOTE (1 z 1)

Dużą popularnością cieszą się też lody o smaku bawolego jogurtu (Yogurt di Bufala). Jogurt ten ma delikatniejszy smak niż ten z owczej ricotty. Najlepiej sami porównajcie.

Także w tym roku lodziarnia została wyselekcjonowana przez grono ekspertów do udziału w festiwalu Sherbeth w Palermo. To jedna z najciekawszych imprez, w której uczestniczą najlepsze włoskie lodziarnie rzemieślnicze. Jeśli będziecie na Sycylii między 29 września a 2 października nie przegapcie tej niecodziennej okazji skosztowania lodów najlepszych włoskich mistrzów w tej dziedzinie.

13707754_1266864296687307_8412292214476669558_n

Lodziarnię De’ Coltelli znajdziecie w centrum Pizy przy Lungarno Antonio Pacinotti 23 oraz w Lukce przy Via S. Paolino 10.

 

Similar posts

6 Komentarzy

  1. 1 sierpnia 2016    

    Jeszcze nie byłam w Pizie, więc kiedy tam w końcu pojadę, z chęcią odwiedzę tą lodziarnię!

    • wlochysubiektywnie wlochysubiektywnie
      1 sierpnia 2016    

      Koniecznie! Będziesz zachwycona. Tylko nie w zimie – wtedy mają przerwę.

  2. 1 sierpnia 2016    

    Wygląda smacznie:) do dziś czuje smak włoskich lodów 🙂

  3. 1 sierpnia 2016    

    Prawda jest taka, ze im bardziej na południe tym lepsze lody, dlatego tez ja osobiście polecam wybrać sie na Sycylię czy do Apulii. Będąc we Włoszech warto także wziąć udział w Gelato Festival(http://www.gelatofestival.it/) polecam! 🙂

    • wlochysubiektywnie wlochysubiektywnie
      1 sierpnia 2016    

      Oj tak…lody na Sycylii mają bardzo długa tradycję i właśnie smaki Sycylii zainspirowały właściciela De’ Coltelli do otworzenia lodziarni. Osobiście poleca niezmiennie ulubioną, sycylijską lodziarnię jego dzieciństwa: English Bar w Milazzo na via Umbero Primo. Na pewno się tam wybiorę, jak tylko nadarzy się okazja. Możesz nam polecić jakieś konkretne, Twoje ulubione sycylijskie lodziarnie?

  4. 3 sierpnia 2016    

    O kurcze ale obłęd! Jak ja bym chciała!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zapisz się do naszego newslettera