Przepisy kulinarne,  Wszystkie wpisy

Włoski kawowy rozkład dnia

Dziś kontynuacja naszych kawowych opowieści prosto z Rzymu, czyli ciąg dalszy nowej serii Michele wyjaśnia Italię. Michele wyjaśni nam, jaką kawę i o jakiej porze pijają Włosi, w czym ją przyrządzają, a także czym jest tzw. ammazzacaffè (w tłumaczeniu: zabójca kawy).

[versione italiana sotto]

Witajcie! Dziś kontynuujemy eksplorowanie świata włoskiej kawy i panujących w nim zwyczajów.

Kiedy się pije te liczne rodzaje kawy [którym poświęciliśmy poprzedni wpis: Jak nie zwariować we włoskim barze] ? Oczywiście każdy ma swoje przyzwyczajenia i preferencje. Poza tym, jak może już wiecie, my Włosi uwielbiamy kreatywność i różnorodność, jesteśmy więc tolerancyjni także w tej kwestii. Możecie więc zamawiać kawę, na jaką tylko macie ochotę, o każdej porze dnia, wieczora i nocy. Przede wszystkim kawę pije się rano do śniadania. Po przebudzeniu pierwsza kawa to najczęściej ta zaparzana w kawiarce (caffettiera). Jak później zobaczymy, najpopularniejsza jest Moka.

Drugim rodzajem jest kawiarka neapolitańska, tzw. cuccumella (w dialekcie neapolitańskim), mniej popularna w innych regionach Włoch:

 

Po śniadaniu kolejną kawę pije się w połowie poranka, podczas tzw. pausa caffè. Bardzo często kawę pije się także zaraz po obiedzie. Kawę pija się również popołudniu, podczas  spotkań w pracy lub z przyjaciółmi, lub podczas chwil odpoczynku w barze.

Po jedzeniu natomiast i po kawie pije się często tzw. ammazza-caffè (zabójcę kawy). Są to niektóre typy likierów: amaro, czyli likiery na bazie ziół, korzenne i ułatwiające trawienie, zwane także digestivi. To na przykład: nocino, limoncello, arancello, grappa, cognac, brandy, mirto, cent’erbe, whisky, anice, laurino lub inne – często lokalne specjały. Nazwa “zabójca kawy” pochodzi stąd, iż pije się go po kawie, dla zabicia jej smaku, który zostaje w ustach. Ammazzacaffè w różnych regionach Włoch ma także różne nazwy w regionalnych dialektach. W Piemoncie (ze stolicą w Turynie) zamówicie więc “pusa caffè” (pusa oznacza spingi, czyli popchnij). W regionie Wenecja Euganejska (stolica: Wenecja) czy Trydent Górna-Adyga (stolica: Trydent) poproście natomiast o resentin, oznaczający przepłukanie (risciacquare).

Nie wszyscy jednak celebrują ten zwyczaj, gdyż może on prowadzić do problemów ze snem w nocy. Ammazzacaffè  często jest pite także właśnie dla tego efektu wieczorem lub w nocy. Wieczorem przed amaro [jak i bez niego] pije się kawę typu espresso lub macchiato, natomiast kawę cappuccino (a tym bardziej latte macchiato i caffelatte) pije się zwyczajowo tylko rano.

Jeśli więc we Włoszech chcecie zachowywać się tak, jak to robią prawdziwi Włosi, nie zamawiajcie cappuccino po godzinie 11.30-12.00! Oczywiście podadzą wam je także później, ale jednocześnie od razu pomyślą sobie: “ach to ci obcokrajowcy, co nie wiedzą, że cappuccino pije się rano!” 🙂 Wynika to także z tego, że cappuccino zamawia się razem z włoskim rogalikiem (cornetto/brioche) zwykłym (bez nadzienia, czyli cornetto semplice) lub z kremem, czekoladą lub dżemem (con la crema, con la cioccolata o con la marmellata). Jeśli jeszcze nie próbowaliście, nie wiecie co tracicie!

W kolejnym tekście Michele wyjaśni nam, jak Włosi przygotowują swoją ulubioną kawę w domu. Omówi także dokładnie różnicę między dwoma podstawowymi typami kawiarek.

[La versione italiana]:

 

Gli orari del caffè.

Ciao a tutte e tutti! Continuiamo ad esplorare il mondo del caffè e le abitudini italiane.

Tutti questi tipi di caffè quando si bevono? Ovviamente ognuno ha le sue abitudini e preferenze. Del resto, come forse avete iniziato a scoprire, noi Italiani amando la creatività e varietà siamo tolleranti. Quindi a qualunque ora durante il giorno e anche la sera e la notte potrete ordinare tutti i tipi di caffè che vorrete.

Generalmente però  il caffè si beve innanzitutto di mattina a colazione.

Al risveglio si beve il caffè fatto in casa con la caffettiera. Come vedremo più avanti, la più diffusa è la Moka. Un altro tipo è la caffettiera napoletana, la “cuccumella” come si dice in dialetto napoletano, meno diffusa a parte  Napoli.

Dopo la colazione, il caffè si prende  a metà mattinata, quando appunto si fa la cosiddetta “pausa caffè”.

Molto diffuso è bere il caffè anche  a pranzo subito dopo il pasto.

Può poi succedere di prendere il caffè anche di pomeriggio, specie se vi sono occasioni di lavoro o di incontro di amici, per fare una pausa al bar.

Infine un’altra occasione è dopo il pasto della cena.

Spesso tra l’altro, specie dopo i pasti, pranzo e soprattutto cena, dopo il caffè si usa prendere anche quello che viene chiamato “ammazza-caffè” . Si tratta di alcune tipologie di liquore: amaro ( su cui, come forse , nocino, limoncello, arancello, grappa, cognac, brandy, mirto, cent’erbe, whisky, anice, laurino e simili, spesso di tradizione locale): la caratteristica è   che siano a base di erbe, radici e aromi favorevoli alla digestione e chiamati per questo anche “digestivi”.  E sono i cosiddetti “ammazzacaffè” proprio perché  appunto si prendono dopo il caffè per “ammazzare” cioè uccidere il sapore del caffè che rimane in bocca.  Visto che l’Italia poi è famosa per i tanti dialetti regionali, per chiedere un ammazzacaffè, se siete nella regione Piemonte ( il cui capoluogo è Torino) chiederete un “pusa caffè” ( pusa significa “spingi”  quindi uno spingi caffè)mentre in Veneto ( capoluogo Venezia) e in Trentino ( capoluogo Trento) chiederete un “resentin” cioè risciacquare.

Non tutti comunque lo gradiscono soprattutto perché può avere l’effetto di  ritardare o impedire il sonno e quindi di non far dormire la notte.  Ovviamente, spesso proprio per questo motivo, si beve anche di sera e di notte.

Se questo vale per il caffè e sue varianti ( espresso e  macchiato), invece per il cappuccino ( e a maggior ragione latte macchiato e caffellatte) la regola è che si beve di mattina.

Quindi se volete fare come noi Italiani, non ordinate un cappuccino dopo le 11,30-12!  Ovviamente ve lo serviranno, ma un pensiero attraverserà loro la mente:  “ahh questi stranieri che ancora non sanno che il cappuccino si beve di mattina!”

Anche perché il cappuccino andrebbe accompagnato con un bel cornetto (Brioche) semplice, cioè vuoto, o con la crema, con la cioccolata o con la marmellata.  Se non lo avete ancora provato, non sapete cosa vi siete persi!

Michele

12 komentarzy

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *